2021-10-31 09:34:54• hírek • Szatmár.ro

Gőzerővel halad a munka Kaplonyban

Pénteken megkezdődtek kaplonyi Magyar utca korszerűsítési munkálatai. A múlt héten a hivatalban megejtették a munkálati terep átadását megelőző gyűlést is.

Mint ismeretes, még az év elején elhatározta a kaplonyi önkormányzat döntéshozó-testülete, hogy pénzt különít el a Magyar utca modernizálására. Sajnos nagyon is elhúzódott a szükséges engedélyek beszerzésére szánt idő, sőt, a közbeszerzési eljárás is váratlanul hosszúra sikeredett. Azonban végre befejeződött, és 2021. szeptember hónap utolsó napján a kaplonyi helyhatóság nevében, illetőleg a kivitelezési eljárást megnyerő szatmárnémeti cég illetékesei aláírták a szerződést.

A jelenleg többnyire 3,50, illetve 3,75 méter széles úttestet mindenhol egységesen 4 méteresre fogják kiszélesíteni. (Szélesebbet nem tartanak indokoltnak a szakértők, hiszen egy kanyargós, szűk utcáról van szó, amelyen akár veszélyes módon megnövekedne a közlekedés sebessége a felújítást követően…)

A jelenlegi aszfalt, illetve betonburkolatot mintegy 3 centiméteren marnák fel, és erre kerülne a hozzávetőleg 6 cm-es új aszfaltréteg, azaz nem növekedne jelentősen az úttest magassága. Az úttest mellé kövezett útpadkát fognak kialakítani.

A helyhatóság kérése az volt, hogy az út esetleges átvágását igénylő mindennemű beavatkozást eleddig végeztessenek el, hiszen az aszfaltfelület rendbetételét követően az önkormányzat sok-sok éven át nem fogja engedélyezni az útfelület átvágását.

A munkálatok tehát megkezdődtek. Az időjárás függvényében még idén befejeződnek – legalábbis a kivitelezőnek az a szándéka.

Hétfőn is aszfaltozni fognak a Temető utcában

Minden valószínűség szerint hétfőn, azaz november elsején is dolgozni fognak a kivitelezők a kaplonyi Temető utcán. „Egyeztettünk velük, tájékoztattuk őket, hogy várhatóan nagyon sokan keresik majd fel a sírkertet, azonban a munkálatot nem tudják elhalasztani” – fogalmazott a község polgármestere, Megyeri Tamás Róbert.

„Igyekeznek egy sávot mindvégig meghagyni, azaz közlekedni majd lehet valahogy, ezért mindenkit arra kérünk, hogy viselkedjék türelemmel, belátással, megértéssel.” – tette hozzá.

Megyeri elmondta azt is, a Temető út rendbetétele fontos célkitűzése volt a megyei önkormányzatnak, azért pedig, hogy végre sikerül is ezt a korszerűsítést véghez vinni, roppant hálásak a helyeik. "Hogy ez kellemetlenségekkel is jár, nos, ez így működik. Meg tudjuk oldani!”

Parkolókat hoztak létre a temetőnél

Parkoló kialakítására adott pénzt a római katolikus egyházközségnek a Kaplonyi Helyi Tanács. Egész pontosan 150 ezer lejt szántak erre a célra az idei éves költségvetésből.

Még az ősz elején meg is kezdődtek a munkálatok, amelyet egy helyi vállalkozás fog fog kivitelezni.

Huszon-egynéhány gépjármű számára alakítottak ki megállóhelyet a temető végénél. A területet törtkővel burkolták be, növényfal keríti körbe a parkolót, továbbá az ösvényeket is virágok díszítik, valamint új díszkaput is kihelyeztek.

Amennyiben a helyhatóságnak lesz újabb kiírása, vagy egyéb forrásból, akár jövőre lehet folytatni a munkálatokat, egész pontosan térkővel beborítani a teret – tájékoztatott a helyi önkormányzat.













Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: